Hemligt meddelande!

Idag har jag hjälpt DenAndre att halvt flytta in i sin nya lägenhet. Vi skruvade ihop en hylla alldeles själva! DenAndre i sin skjorta och med finskorna prydligt knutna, jag med mina strumpbyxor och mammas favoritkofta som jag "lånat". Vi byggde en klädhängare också. Krångliga grejer det där. Vi ska nog starta byggfirma, jag och DenAndre. Efter filmkarriären.

Men hyllan då. Vi kämpade och kämpade för att få allt att bli någorlunda rakt. Det tog sin lilla tid. Men, när vi ÄNTLIGEN var färdiga och reste upp hyllan, så var den ALLDELES SNE! Den kunde inte stå rakt. Jag fick den SMARTA idén att tejpa fast en pappersbit under benet som var för kort. DenAndre fick då den ÄNNU SMARTARE idén att vi skulle skriva något på lappen. Vi skrev ett hemligt meddelande och hoppades att någon skulle hitta lappen om femtio år. Vi skrev vilka som hade byggt hyllan - vi, då - vilket datum och år det var, namnet på vår klass och att vi inte hade snö trots att det nästan var december. Och så ritade vi glada gubbar och före- och efterbilder på hyllan. Fast det fick inte jag säga egentligen, eftersom det var ett HEMLIGT meddelande. Vi skrev lite på själva hyllan också.

Puss Hedvigg   

DenAndre och Hedviggs äventyr

Idag spenderade jag eftermiddagen med DenAndre. Det hände så mycket skoj att vi enades om att vi skulle göra en film om det någon gång. ”DenAndre och Hedviggs äventyr”. Tanken var att vi skulle cykla hem till honom, hämta Disneyfilmer och tillsist cykla ner på stan. Observera att det endast var tanken…

Min cykel (eller mammas cykel, min är ju knyckt!) hade knappt någon luft i däcken. DenAndre kom på den briljanta idén att vi skulle pumpa den på bensinmacken. Vi cyklade till bensinmacken. Jag plockade fram en stor luft-pumpar-grej.

Hedvigg: Här! Ta den här!
DenAndre: Jag tror att den där är till för bilar…
Hedvigg: Nej, nej ta den här nu!
DenAndre: Okej, då…

Jag skruvade av locket på där man pumpar i luften. Dessvärre gjorde jag fel, så all luft åkte ur. Mitt däck var nu totalt platt. En gubbe som suttit och stirrat på oss ett bra tag klev ur sin bil och kom fram till oss.

Gubbe: Hörrudu, den där är till för BILDÄCK på BILAR.
DenAndre: Men vad var det jag sa! 

Jag skämdes. Det visade sig att bensinmacken inte hade någon luftpump till cykeldäck. Någon hade stulit munstycket. Vem i hela friden knycker ett munstycke till en cykelpump?! Vi cyklade vidare till en annan mack. Eller ja, DenAndre cyklade och jag satt på hans pakethållare, med ett fast grepp om styret på min egen cykel. Det höll i elva sekunder. Sedan ramlade vi.

På den andra macken lyckades vi få i luft i däcken på både min och DenAndres cykel utan större problem. Förutom att DenAndre stötte på lite svårigheter med att få fast slangen. Plus att han också skruvade av locket fel så även hans däck blev platt. Även där kom en gubbe och läxade upp oss. Men vi tackade glatt för hjälpen.

Äntligen rullade vi iväg. Nerför backen, över diket, genom tunneln. Plötsligt kände jag att något var fel. Det lät konstigt när jag cyklade. Dunk, dunk, dunk, dunk. I slutet av tunneln stannade jag och upptäckte till min stora förskräckelse att SLANGEN HADE HOPPAT AV! Den hängde utanför själva hjulet liksom. Jag ropade på DenAndre. Han tittade på däcket , och precis då bildades en bubbla på slangen. Den växte och växte…

Hedvigg: Hjälp… VAD ÄR DET DÄR?
DenAndre: Det där har jag sett förut. Det är ingen fara, det är bara en…

PANG! Bubblan sprack och smällen ekade i tunneln. Jag skrek högt. DenAndre skrek högt. Sedan skrattade vi så vi trodde vi skulle dö. Mitt däck var nu totalt kvaddat. Kaputt. Sådant där händer bara inte. Hur mycket otur kan man ha?

Puss Hedvigg


Pepparkakor

Idag är det bara en månad kvar till julafton! Det firade jag tillsammans med Felicia och Sigurt genom att baka pepparkakor. Vi brände första plåten, tog ut den andra för tidigt och de sista kakorna smulades sönder totalt.

Vi bakade tolv grisar som vi skrev SVINIS på. De ska vi ge till vår älskade klass på torsdag.



Det syns inte att det är en gris eller att det står svinis. Men det ÄR en gris, och det STÅR svinis.

Puss Hedvigg 

När man är estet...

När man är estet så FÅR man vara lite udda. Man FÅR sticka ut, man FÅR sjunga och hoppa och skoja och man FÅR göra bort sig i matsalen varje dag. Denna tisdag var det Simbas tur. Att göra bort sig i matsalen alltså... Vi hade precis ätit klart, alla stod vi på en lång rad och lämnade våra brickor i disken. Mitt i matsalens tak hänger ett par högtalare. Ibland spelas det musik lite diskret från någon dålig radiokanal. Idag gjorde det det. När jag hade lämnat min bricka så fick jag syn på ett skåp som var öppet. Jag är väldigt nyfiken av mig, ett öppet skåp måste man ju bara utforska! Det var en stereo i skåpet. Precis då kom Simba.

- Simba, sa jag. Du får tio kronor om du höjer volymen till det högsta!

Simba ryckte på axlarna och... HÖJDE TILL MAX! Jag trodde jag skulle dö. Hela matsalen glodde så att ögonen höll på att ramla ut när hela vår klass garvande sprang där ifrån till ljudet av ett dånande radioprogram.

Lätt att Simba får tio kronor!

Puss Hedvigg

Världen uppskattar Hedvigg

Världen uppskattar mitt arbete här på bloggen. Och tur är väl det.
Klicka på länken, det tar typ hundra år men det ÄR värt det!
http://www.tackfilm.se/?id=1258923491839RA67


Puss Hedvigg

Busschaufförer

Busschaufförer. De är ju… mysiga. Host. Nej, nu ska vi inte dra alla över samma kant. I detta inlägg syftar jag på busschaufförerna som jobbat sisådär tjugo år för länge på sitt jobb så de känner att de måste krydda vardagen med att vara jävliga mot oss bussåkare. Det är DEM jag menar.

En morgon för ett år sedan var jag på väg till skolan. Jag stod ute och huttrade i morgonkylan, endast iklädd tights och en jacka av det tunnare slaget. Bussen var sen. Jag kom på att jag glömt mitt busskort. Åhnej. Att glömma busskortet innebar bara en sak:

Man fick vackert le och ursäkta sig inför den skeptiska busschaufförens klandrande blickar, be om att få åka med till skolan ändå.

Det borde vara självklart. Vilken tonåring går upp klockan halvsju på morgonen på en torsdag bara för att åka snålskjuts för skojs skull? Ingen jag känner i alla fall.

Bussen kom och gjorde fula spår i snön. Alla klev på och jag efter dem.

- Hej, jag har glömt busskortet, sa jag och log ursäktande.
- Har du glömt byxorna också eller? muttrade busschauffören.

FÅR MAN SÄGA SÅ NÄR MAN ÄR BUSSCHAUFFÖR?! Kränkning, förtryck mot folkgrupp (för vi är många som går klädda i tights, faktiskt!). Men jag fick åka med i alla fall. Arg som ett bi.

Min kompis Sahara hade inte samma ”tur” som jag. Det var en annan gång, också då mitt i smällkalla vintern, som hon gått 2 kilometer för att åka buss till skolan. Hon körde jag-har-glömt-busskortet-ramsan men blev nekad och fick vandra hemåt igen. Har de inget hjärta, busschaufförerna? När man åker genom Vildmarken och har sammanlagt tio passagerare på hela resan, då måste det ju bara betyda att man vill vara elak. Retas lite.

Tur att det finns trevliga busschaufförer också. Här i Vildmarken finns det en gubbe som har radion på högsta volym och sjunger med, som hälsar glatt och småpratar med alla, och som svär långa, barnförbjudna ramsor på alla möjliga språk när han råkar köra fel. Han är en rolig prick.  

Puss Hedvigg


Samtal med Håkan 20 november

Jag spelar piano. Jag har dragit fram min säng till mitt älskade piano, för jag har ingen stol ännu. Och så riktar jag alla lampor jag har mot noterna jag ändå inte kan läsa. Jag spelar en och samma låt igen och igen. Och igen. Sju dagar i veckan, femtiotvå veckor om året. Tillslut blir jag så säker på den att jag kan spela medans jag blundar. Varje dag spelar jag samma låt flera gånger om. Gissa vem som irriterar sig på det…?
- Hedvigg Isberg. Du spelar samma låt sjuttioelva gånger om dagen, har du märkt det? Pling, plong, pling, plong. Vi har FATTAT nu!
Jag slutar spela. Håkan blänger på mig från väggen.
- Tänk på grannarna för guds skull, fortsätter han. Om du inte tänker tänka på mig så tänk i alla fall på grannarna!
Jag fnyser och berättar nöjt att igår så var det minsann MIN GRANNE som STOPPADE MIG i trapphuset och bara ÖSTE BERÖM över mig och sa att jag fick spela hur mycket jag ville för det var ju så OTROLIGT FINT. Så det så. Håkan skjuter fram underläppen. Han vet att jag vet att han vet att jag vunnit.
- Du får välja, säger Håkan i ett sista försök till att skipa det han vill kalla rättvisa. Pianot eller mig.
Jag skrattar förvånat och öppnar munnen för att förklara att det var väl inget svårt val, men jag blir avbruten.
- Eller nej, du får inte välja. Jag har faktiskt varit här längst. Jag kom först.
Håkan beter sig som om han precis fått ett nytt syskon. En ny högljudd, skrikande men ack så gulligullig lillebror som stjäl all uppmärksamhet och får de finaste julklapparna. Håkan är arg som ett bi över att behöva dela ”sin” vägg med denna lillebror. Man ska ge sådana som Håkan kärlek, det har Faster Tura sagt till mig. Jag reser mig upp och ger Håkan en kram. Han är stel som en pinne, ja, stel som Gusten och stel som Pernilla om nu Pernilla hade funnits. Han ser ut genom fönstret och jag sätter mig ner. Spelar. Samma låt, igen och igen. Och igen.
- Pling, plong, pling, plong, mumlar Håkan med sin allra löjligaste stämma.


I söndags...

I söndags var Beata här. Vi slog läger i mitt rum, övernattade under skenet från månen (rislampan) och levde endast på det allra nödvändigaste, så som naturligt vatten direkt från källan (sodastream med masssssor av E-nummer) och en enklare proviant (popcorn och ännu mer popcorn). Vi är riktiga naturfantaster, Beata och jag - vi bor ju trots allt i Vildmarken.

Vi spelade Sims, så klart. Jag byggde hus, Beata byggde hus. Jag skapade en familj, Beata klagade över att hon byggt för stort hus. Jag fixade jobb, Beata byggde hus. Jag hade bröllop, Beata gjorde klart sitt kök och fortsatte bygga hus. Samma visa varje gång vi spelar Sims!

Klockan tre på natten slocknade vi. På morgonen - eller morgon och morgon, klockan två - så åt vi frukost. Beata rostade sin macka och skivade sitt ägg. Allt var frid och fröjd tills hon gav sig på majonästuben. Kort sagt: det kom ut majonäs från alla möjliga håll och kanter utom just det rätta hålet. Fråga mig inte hur. Det var majonäs överallt...



Efter frukosten muttrade Beata att hon också ville ha en kamera. "En såndär kamera". Hon knyckte min och testade lite olika vinklar. Det såg riktigt proffsigt ut!


 
Jag tror att Beata är redo för en fotokarriär! Eller vad tror ni? Hon ändrade ställning med någon centimeter, och knäppte ännu en bild.




Vilken talang. Jag försökte fjäska lite, lägga in några goda ord så att hon skulle komma ihåg mig när hon blivit kändisfotograf. Jag sa "Förtjusande", "Underbart" och "Om foto vore en konst så vore du Picasso". Det sista står på en lapp inne på toan i skolan, undertecknat elevrådet. Fast med handukstorkning istället för foto. I och för sig ÄR foto en konst. Och Beata ÄR Picasso. Men Picasso fotar inte. Fast Beata är Picasso i alla fall! Beata reagerade inte på något särsklit sätt, hon bara nickade och brände av en ny bild.

Puss Hedvigg

Jag har tråkiga nyheter...

Pinnen Pernilla har stilla insomnat. Hon är död. Ett mystiskt fall faktiskt, orsaken är ännu okänd.

Host.

Okej, då. Det var jag som skvätte lite mycket vatten på henne. Förlåt. Jag visste att det skulle gå så här! Hedvigg och djur/pinnar/vaddetnuvar är ingen bra kombination. Jag skriker varje gång jag öppnar den där plastlådan. Stoppar ner salladen med hjälp av en lång tång. Det var dödsdömt redan från början. Men Gusten lever, än så länge. Om tre veckor får han komma hem till sin kärleksfulla familj som kan ta hand om honom PÅ RIKTIGT. Stackars Gusten... Han är egentligen en inbiten stadsbo, det ser man på honom. Han tvingas vara ensam i den för honom främmande och skrämmande Vildmarken nu när jag har berövat hans livspartner livet. Tur att han kan föröka sig med sig själv. Om det blir för ensamt, menar jag.

Förlåt Gusten. Förlåt Pernilla.




Skamsen Hedvigg 


Jag har fått tillbaka historieprovet!





Herre. Gud.

En dröm

En dröm. Jag är sen till skolan. Hela mitt liv hänger på om jag lyckas komma i tid. Denna dröm kommer till mig med jämna mellanrum, det enda som ändras är plats och personer. Handlingen är densamma: Jag har väldigt bråttom men jag kommer ingenstans.

Jag kommer till skolan. Går in genom dörren, går förbi cafeterian. Mitt klassrum ligger i C-huset. Jag måste ta mig igenom korridoren, förbi B-huset, upp för trapporna och slinka in i klassrummet innan min lärare hinner före. Det låter ju inte så himla svårt. Det är bara det att mina fötter väger sjutusen ton styck, och dessutom är fastlimmade i golvet. Jag går j-ä-t-t-e-s-a-k-t-a. Framme vid C-huset skymtar jag min lärare. Jag bara måste hinna före, annars blir det tack och adjö och IG och ogiltig frånvaro. Jag kämpar mig fram till B-huset. Men så fort jag kommit två centimeter till i korridoren så dras jag baklänges av en ond kraft, ända bak till cafeterian. Jag får börja om från början. Detta händer igen. Och igen. Och igen...

Jag hatar den här drömmen. Den gör mig stressad. Jag älskar ironi, jag är en ironisk människa som lever på sådant som inte ens är speciellt roligt. Men idag var det LITE VÄL ironiskt. När jag vaknade så insåg jag att jag faktiskt var sen till skolan. Men det blev inget tack och adjö, inget IG och ingen ogilitg frånvaro. Min lärare, hon som var med i drömmen, nickade bara och räckte över ett prov. Uppsats i engelska, inte speciellt svårt. Jag läste rubriken:

"Write about a dream you have had"

Gissa vad jag skrev om?

Puss Hedvigg 


Grattis Beata!

Idag är det Beatas födelsedag! Grattis! Jag hade en plan igår. Jag skulle baka en muffins till födelsedagsbarnet. Beata behöver något sött och gott nu när hon börjar bli gammal, det var min plan. Men så plötsligt hade tiden sprungit förbi och klockan var halv elva på kvällen. Jag åkte till Seven Eleven och KÖPTE en muffins. Vad skulle jag göra? Jag hade ju redan halvt försagt mig om min plan...





Den var tråkig, muffinsen från Seven Eleven. Väldigt tråkig. Så jag piffade till den lite, muffinsen fick en extreme makeover!



Kladdet gjorde jag alldeles själv. Applåder till mig. Mjölkchoklad och grädde. Som sagt, det ska vara sött när man börjar bli gammal!



Resultatet blev... kladdigt. Det bara rann choklad åt alla håll. Jag tyckte den påminde lite om en vulkan... Men med ett ljus och rosa strössel kändes det lite bättre.



Beata med sin nästan-en-överrasknings-muffins. Hon blev JÄTTEGLAD, även om det inte riktigt framgår av bilden. Eller jo, visst anar man ett litet leende där bakom kalufsen?


GRATTIS BEATA! Puss Hedvigg


Lagom

Idag berättade Felicia för mig att ordet ’lagom’ är det svenskaste ordet som finns. Det finns inte i andra språk. Jag var skeptisk, lagom är ju ett helt vanligt ord. Inte speciellt svenskt tycker jag. Men Felicia frågade om jag kunde översätta det till engelska. Tro mig, jag tänkte så det knakade. Jag gav upp, hon hade rätt. Lagom ÄR svenskt. Om man bor i något annat land, vilket som helst, då är det antingen eller som gäller. Lite eller mycket, svart eller vitt, ja eller nej. Här i Sverige ska man synas och höras lagom mycket, vara lagom bra och lagom snygg, och man ska ha lagom mycket mat på tallriken. Enough, tänker ni nu. ENOUGH! För er som inte vet så är det engelska och betyder TILLRÄCKLIGT – inte lagom!

Och så en annan tanke. Mellanmjölk. Mellanmjölk är väl så svenskt det kan bli? Det är hårt att vara svensk. Vi ska vara lagom, medel och mittemellan. Och så ska vi helst dricka mellanmjölk.

Puss Hedvigg


Samtal med Håkan 2 november

Allt är vitt i mitt rum. Väggarna är vita, taket likaså. Golvet är visserligen inte vitt, men taklampan, sängen, kuddarna, mattan, tavlorna. Vitt, vitt, vitt. På väggen hänger Håkan. Han blänger mot fönstret som vanligt. Irriterar sig på gardinerna. Jag irriterar mig på Håkan. Vad ska han bry sig om mina gardiner för?
- Men vad stirrar du på?! ryter jag helt plötsligt.
Håkan blir lite paff när jag bryter den påtagliga tystnaden. Så paff man nu kan vara när man är gjord av papper och sitter uppspikad på väggen... Ja, han verkar nästan lite nervös. Jag har gjort Håkan nervös! Jag gör en liten segergest för mig själv. I triumf.
Men så kommer leendet. Så klart. Det där förbannade, retsamma smajlet kryper fram och etsar sig fast i ansiktet på Håkan. Och han blickar hånfullt ner på mig. Retsticka, det är vad han är. Full i fan.
- OJ, OJ, OJ DÅ! skrattar han rått. Nä, jag tänkte bara på vilket ytterst ogenomtänkt, för att inte nämna alldeles FÖRFÄRLIGT, färgval du gjort här inne.
Andas. Andas. Håkan finns inte...
- Jo, fortsätter han. Jag tycker att det är... det är...
Håkan tar en konstpaus, smackar lite med munnen och låtsas leta efter det perfekta ordet, trots att jag vet att han redan tänkt ut något sårande och bara är på jakt efter något som om möjligt kan krydda förnedringen lite extra. Jag vet det. Och Håkan vet att jag vet. Det är en del av hans spel. Han tror att han har mig i sin hand, att det är han som styr - men det kan han glömma!
- Tråkigt.
Håkan ler nöjt. Sedan ber han mig att slå upp synonymer. Att han har mage! Tråkigt - enformigt, ointressant, prosaiskt, träigt. Jag ser hur han tänker djupt i fyra sekunder.
- Träigt! skrattar Håkan tillslut. Det är vad detta rum är. Träigt!
Håkan fnissar. Han ser så självgod ut. Han beter sig som om han vore någon slags kung. Här kommer Håkan, kungen av Sverige! Jag får god lust till att riva ner honom och knöla ner honom i papperskorgen, tala om för honom att SÅVITT JAG VET SÅ HAR PERRA ALDRIG SAGT NÅGOT OM ATT EN PAPPERSLAPPAR FÅR VARA KUNGAR I SVERIGE. Men jag är en god människa, jag låter honom hållas. Håkan. Finns. Inte.
Istället betraktar jag mitt rum igen. Det är inte träigt, det är vitt. Pallen är också vit. Och bokhyllorna. Om inte Håkan vore så SUR och ELAK hela tiden så skulle han lysa upp mitt i allt det vita. Men nu är han ju som han är... Ibland får jag för mig att han skojar med mig, jag tror mig se GLIMTEN i hans öga. Men det visar sig alltid att glimten i själva verket är solen eller en lampa som speglar sig i det blanka pappret.

Så kan det vara.





Puss Hedvigg



RSS 2.0