Sanningen om min och Beatas status

Det var på rasten häromdagen som det hände. Jag satt som vanligt tillsammans med Beata och en annan tjej i min klass, Ida. Vi satt i ett hörn i det så kallade uppehållsrummet. Hade vi haft en liten gnutta högre status skulle vi ha kunnat kalla det för vårat hörn. Men nu har vi de roller vi har, på botten av botten, så vi fick sitta i mån av plats. Just den där dagen fanns det plats.

Runt ett bord satt vi. Tysta, med våra huvuden sänkta. Det känns säkrast att sitta så, med huvudet sänkt, och kika fram under luggen. Inte synas men ändå ha koll på läget runt omkring. Ullis, bimbon i vår klass, satt i en soffa längre bort i uppehållsrummet. Hon hade en hel skock med både killar och tjejer runt sig. Alla vill vara med Ullis. Även om det innebär att vistas enbart i hennes skugga, vara en del av hennes hov. Så har det varit sedan första klass. Ullis sa något roligt, alla skrattade. Men mest skrattade hon själv. Åt sitt eget skämt. Hon skrattade högt och oblygt, slängde med sitt blonda, perfekta hår och lade upp sina pälsbeklädda fötter på soffbordet.

- Titta, sa Beata. Hon har döda djur på fötterna. Vad fult.

Jag och Ida vred våra huvuden åt Ullis håll. Kikade fram under våra luggar. Skorna var jättefina. Säkert jättedyra också. Senast i tisdags hade Beata själv sprungit in och ut i Vildmarkens alla två skoaffären i jakt på något liknande. Skor med päls på.

- Du tycker ju om döda djur, hävde jag ur mig utan att tänka mig för.

Även i vår lilla grupp har vi olika roller. Beata gillar inte när man ifrågasätter henne. Hon blev tydligt ställd av min kommentar för hon vände sig hastigt om och spände ögonen i mig. Ingen lugg i närheten av hennes ansikte.

- Ja, det gör jag, fräste Beata. Men det hör inte till saken!

Sedan satt vi åter tysta. I ögonvrån såg jag Ullis resa sig upp för att gå mot cafeterian, tätt följd av sitt hov.

- Titta, nu kommer hon! viskade jag.

Beata, Ida och jag sänkte våra huvuden. Alla tre föll vi in i vår osynlighet. Satt och tryckte bakom våra trygga luggar. Ullis passerade vårt hörn. Hon nickade överlägset mot oss.

- Hej Ullis, viskade jag utan att titta upp.

Beata gjorde något med huvudet som kan ha varit en nickning tillbaka. Eller så hade hon nackspärr eller något. Ida vinkade bara lite med ena handen utan att höja den. Den förströdda vinkningen kunde lika gärna ha varit avsedd för dammråttorna på golvet. Varken dammråttorna eller Ullis vinkade tillbaka.

Det var nästan tomt i uppehållsrummet nu. Så när som på två killar från natur, med näsorna begravda i varsin tung bok. Och så vi förstås. Beata fortsatte att klaga på Ullis. Hon hade alldeles för perfekt hår, det var säkert en peruk. Hennes röst var inte ett dugg speciell. Alla kunde väl sjunga om de bara ville. Så höll hon på, Beata. Ida som suttit tyst, fick mig och Beata att rycka till när hon plötsligt öppnade munnen.

- Jag tycker att hon har fin röst, sa Ida. Hon sjunger fint. Och hon pratar fint. Jag har faktiskt pratat med henne.

På en mikrodels sekund gick jag och Beata från att stirra ner i golvet till att med uppspärrade ögon och gapande munnar stirra på Ida. Vad var det hon satt och sa? Jag slängde en blick på Beata, och vi nickade i samförstånd. Vi hade hört rätt. Ida hade pratat med ULLIS! Ida njöt av uppmärksamheten. För några sekunder låg beundran i luften. Det var som godis för Ida, bara att plocka åt sig av. Sedan haglade frågorna.

- Hur då? När då? Varför då? Vad sa du? Vad sa hon?

Ida gömde sig åter bakom luggen. Mumlade ohörbart.

- Vi blev inlåsta på bussen på väg hem från skolan...

- Vad sa du? sa jag och Beata i kör, ingen av oss hade hört vad hon sagt.

- Nej, alltså, hon bjöd hem mig till sitt hus. Vi var hemma hos henne. På hennes rum. Bara hon och jag. Och det var hon som bjöd dit mig. Ja, så var det. Minsann.

Blåögda som vi var (Beata visserligen på två olika sätt) så trodde vi på henne, och Ida klättrade upp på statusstegen. Från allra lägsta botten till över både mig och Beata. Det gjorde ont att se. Vi satt tysta igen. Beata sträckte på sig. Hon ställde sig upp och tog till orda.

- Nu måste jag gå, för jag ska träffa min pojkvän.

Hon betonade ordet "pojkvän" med en sådan överlägsenhet. Beata skulle träffa sin POJKVÄN. Med stora bokstäver. Understruket. Fetstilt. Hon vet att vi är mycket väl medvetna om att Beata har pojkvän men varken jag eller Ida. Det är det som gör henne lite bättre än oss, tycker hon själv. Med de orden trippade hon ut genom dörren och försvann bort i korridoren. Jag kände att jag behövde göra något. Skulle jag behöva vara lägst på statusstegen? Skulle det vara så jävligt? Jag tog upp min telefon. Den nya. Inte lika ny som Ullis, förstås. Jag låtsades slå ett nummer.

- Jag ska faktiskt ringa min pojkvän.

Jag betonade ordet "pojkvän" på samma sätt som Beata hade gjort. Signalerna gick fram, eller det var i alla fall vad Ida trodde. Jag kunde se att hon var avundsjuk. Med all rätt. Jag kände mig stolt.

- Hej, älskling! Åh, tänkte du på mig? Jag tänkte på dig också! Nej, jag tänkte på dig mest. Nej, jag. Tihi! Du är så gullig. Nej, du är gullig! Nej, du!

Sådär höll jag på. Talade rakt ut i luften. Hittade på och ljög så näsan borde vuxit flera kilometer. Ida tittade på dammråttorna på golvet. Önskade sig bort. Jag snackade på, allt gick jättebra. Tills jag var mitt uppe i ett kärleksfullt gnabb med min låtsaspojkvän om vem som skulle lägga på först.

RING. RING. RIIIING.

Mobiltelefonens gälla ringsignal tjöt mig rakt i örat. Så högt att natur-killarna lyfte sina koncentrerade blickar från böckerna och blängde på mig. Mina kinder blev rosenröda. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Var det möjligt att sjunka genom golvet? Kunde jag snälla få göra det? Bara denna enda gång? Få försvinna. Försvinna långt, långt bort från Idas triumferande leende. Guuuud, så pinsamt! Jag svarade. Vad skulle jag göra?

- Hallå...?

- Hallå! sa Beata i luren. Jag glömde min plånbok, kan du ta med den eller?

- Ja... okej. Men varför ringer du...? Nu...?

Jag var besvärad, hade inte en susning om hur jag skulle hantera situationen med värdigheten i behåll. Och varför ringde Beata mig? Hon brukade ju alltid ringa Ida när hon ville be om en tjänst...

- Du förstår väl att jag inte kan ringa Ida, väste Beata som om hon läst mina tankar. Hon har ju pratat med Ullis. Med ULLIS!

Vi la på. Jag sneglade på Ida. Gömd bakom min lugg. Hon log mot mig. Överlägset, såklart. Det var ingen tvekan om var vi befann oss på statusstegen vid det här laget. 

- Det är lungt, sa hon högt och tydligt. Beata hittar säkert också på sin pojkvän!

Sedan reste hon sig upp och svassade ut i korridoren. Jag skämdes som en hund. Tog bara Beatas plånbok och gick därifrån. Gömd bakom min lugg.

Det var vad vår scen på teaterlektionen häromdagen handlade om, med temat "Status". 

Puss Hedvigg        

Jag har köpt mig...

Jag har köpt mig en telefon. Inget mindre och inget mer. En telefon. Jag, Hedvigg. En TELEFON. Nu är jag åter kontaktbar, hela världen är tio siffror ifrån mig. Eller, ja. Tio siffror plus riktnummer och landsnummer och sådant tjafs. Men det skulle jag aldrig nämna, ännu mindre ödsla skrivenergi på i det här blogginlägget. Nej, aldrig.

Jag skickade iväg ett mass-sms för ett par minuter sedan. Det får man när man har en ny mobiltelefon. Om man inte har en ny telefon så får man bara skicka mass-sms när man har GRATIS sms. Det har inte jag. Men jag har en ny telefon. Herregud, vad jag tjatar. Tjatar jag för mycket? Är jag jobbig? Ska jag sluta? Ja. Jag ska sluta tjata. Jag slutar tjata nu.

I alla fall, jag skickade iväg det där sms:et (förlåt för att jag nämnde det igen), och det blev dyrare än dyrast. Tio kronor. Det är dyrt. Jag förstår inte varför allt blir mycket dyrare när det gäller mobilen. Jag menar, man ringer någon och ber den ringa upp, allt för att slippa betala av sina osynliga men ack så värdefulla kronor. Men samtidigt har man inga problem att stoppa ner en tjuga då och då i Röda-Korset-burken på Ica. Och när vi väl är inne på välgörenhet. Har någon mer än jag hört reklamen på radion där en kille uppmanar oss lyssnare att skicka iväg ett sms till sju två någonting, någonting och skänka femtio kronor till katastrofen i Haiti? FEMTIO KRONOR! Jag skänker mycket hellre FEMHUNDRA kronor av min samling hundralappar än femtio kronor från saldot på mobiltelefonen. Varför är det så? Varför är man mer sparsam med de osynliga pengarna än med de riktiga?

Den där reklamen. På radio. Jag hatar den! Jag tycker mycket illa om den reklamen. Jag vet att det är synd om dem i Haiti. Jag vill gärna skänka pengar. Det är inte det. Det är bara det att... de ber om mina MOBILPENGAR. Jag är väldigt rädd om mina mobilpengar. Den där killen ber om dem. Eller han ber inte. Han KRÄVER att få dem. Dessutom kräver han att få mina mobilpengar TVÅ gånger. När man tror att det över, då tar han sats och säger JAG TAR DET EN GÅNG TILL och så återupprepar han allt han sagt. Nu vet ni säkert vilken jag menar. Jag tycker mycket illa om den i alla fall.

En av Faster Turas alla kusiner svarade på mitt sms. "Välkommen till 2000-talet" skrev han. Är det så illa? Ibland känner jag mig medelålders. Som en tant.

Nu ska tanten utforska sin nya telefon!

Puss Hedvigg

Jag måste erkänna...

Kommer någon ihåg när jag skrev om hur jag sjöng med i 118 118s radioreklam? Ingen? Men så var det. Och varför tar jag upp detta? Well, it happened again...

Ännu en gång fylldes jag av något magiskt när de "ljuva" tonerna strömmade ut från radion. Men denna gång stod jag inte framför spegeln och dansade. Nej, jag gungade fram och tillbaka i några herre-gud-om-någon-såg-mig-moves samtidigt som jag grävde i strumplådan. Inte heller sjöng jag. Nej, jag mimade. Mimade som en annan tredjeklassare.

Sedan kom jag på mig själv. Tänkte att gud vad pinsamt. Så jag höll på. Jag behövde bara erkänna det.

Puss Hedvigg 


Det är så synd om mig

Jag är sjuk. Ligger hemma och tycker synd om mig själv. Det ÄR synd om mig. Jag andas in. Det gör ont. Jag hostar. Tänker stackars mig och suckar högt. Kämpar fram en fundersam, ledsen rynka i pannan för att demonstrera min tillfälliga underlägsenhet, trots att jag är den enda som skulle kunna se den. Om jag såg mig själv i spegeln, förstås. Men jag orkar inte resa mig.

Ligger och knaprar på polkagrisarna som Felicia köpte till mig. Det är det enda jag är sugen på idag. Polkagrisar. Egentligen hatar jag mintgodisar. Jag hatar allt med mint. Det smakar tandläkare. För polkagrisar är väl mint? Jag tycker om det i alla fall. Polkagrisar. Inte mint.

Golvet skakar. Väggarna skakar. Taket skakar. Hela lägenheten skakar. Det låter dunk, dunk, dunk med jämna mellanrum. Någon av mina grannar spelar musik på alldeles för hög volym. Finns det ingen respekt i världen? Jag har ont i huvudet. Sluta spela musik. Sluta. Jag funderar på vem jag ska skälla ut. Vänster, höger, upp eller ner? Det är ingen tycka-synd-om-sig-själv-musik heller, som jag känner för. Nej, det är gammal disco. Varvat med låtar endast innehållande bas och trummor. Härligt.

Det är så synd om mig.

Puss Hedvigg

Hon tog mitt blod...

De bara tog det! Pumpade ur det, liter efter liter. Ni förstår, häromdagen begav jag mig till plåsterhuset för att ta blodprov. Ingen big deal, enligt McDonalds. Men det var en himla big deal, enligt Hedvigg.

På senaste tiden har jag utvecklat en rädsla för sprutor. Stickrädsla. Så det med bultande hjärta och kallsvettig panna som jag steg in i väntrummet på lab. Sitt ner och vila i minst femton minuter, stod det på en inplastad skylt. Jag kunde gärna sitta och vila längre än så, så snurrig i bollen som jag var.

En sköterska kom och hämtade mig. Under tiden jag suttit och väntat hade jag gått igenom alla tänkbara skräckscenarion för mig själv. Tänk om jag svimmade? Tänk om det var en ung praktikant som inte vet hur man gör? Tänk om... ja ni fattar. Försökte lugna mig genom att koncentrera mig på något annat. Till exempel att alla fåtöljer i rummet var olika. En lila, en blå, en grön. Olika modeller allihop. Ingen vacker syn. I den gröna fåtöljen satt en kvinna. Hon diskuterade intelligenser med en annan kvinna som satt i den lila. Hon i den gröna menade att antingen är man bra på språk, eller så är man bra på matte. Ingen var bra på båda. Ingen i hela världen. Hon i den lila nickade instämmande hela tiden. Jag satt i min blå fåtölj och blängde på dem. Hade jag varit två centimeter modigare så hade jag ställt mig upp och ropat DU HAR FEL, eller HÄR ÄR JAG, JAG KAN BÅDA. För jag är ganska haj på båda delarna faktiskt. Språk OCH matte.

Det var ingen praktikant. Det var en femtioplussare med glasögon, kortklippt hår och vit rock. Det gjorde mig lugn. Till en början... Jag berättade att jag var lite, eller nej mycket, rädd för att ta blodprov. Hon sa att såja, det skulle nog gå bra. Jag satt mig i stolen. Allt snurrade. Sköterskan la en blöt pappershanduk på min panna. Sedan drog hon åt den där remmen som man måste ha runt armen. Jag tyckte att den kändes lite lös, men jag vågade inte säga något. Tänkte att hon kunde väl sitt jobb. Hjärtat slog och sköterska höjde sin hand, riktade in den hemska nålen mot min stackars arm och...

Aj. Jag blundade. Hörde hur hon muttrade för sig själv. Jag tittade försiktigt och såg att det inte kommit något blod i de där sablans rören. Nähä? Sköterskan rullade iväg med sin stol ett tag. Antecknade lite i sina papper. Sedan rullade hon till min andra sida. Hon tänkte sätta nålen i min andra arm!

Samma procedur. Hjärtklappning, blunda, aj. Även denna gång satt remmen lite lös, enligt min mening. Men jag sa ingenting. En chans till skulle hon få. Det misslyckades denna gången också. Sköterskan muttrade lite till. Klagade på att jag hade för tunna blodkärl och bla, bla, bla. Hennes osäkerhet gjorde mig nervös. ÄNNU MER nervös. När hon drog åt remmen runt min handled för ett tredje försök frågade jag om hon kanske skulle dra åt lite hårdare.

- Ja, jo, kanske det, sa sköterskan.

Hon drog i remmen, och PANG så ramlade den ner på golvet med en duns. Då var jag inte så rädd längre. Mer åt det frustrerade hållet. Sköterskan plockade upp remmen, drog åt den runt min handled. HÅRT. Då gick det. Hon tog mitt blod. Jag sa tack och hej och lommade därifrån. Fast besluten om att aldrig mer låta mig stickas.

Puss Hedvigg  


Lunchbuffé enligt Hedvigg plus tre

Igår var jag och mina goda vänner om tre och åkte skidor. Det var roligt tyckte jag, förutom att jag ramlade nerför ett stup. Eller, det var inget stup. Det var en isbana tjugo meter rakt ner mot ingenstans. Mitt hjälmskyddade huvud missade en stor sten och en snöig gran med en halvmeter. Som sagt, det var inte roligt för mig. Det var mest roligt för mina goda vänner.

Jag, sekunderna innan jag ramlar ner för det hemska stupet...

Vi blev hungriga efter ett tag. Restaurangen i skidbacken var fullproppad med slalomåkare - det fanns dubbelt så många människor som det fanns stolar. Vi beställde varsin varm choklad med grädde. Det var inte varm choklad med grädde. Det var varm MJÖLK med grädde. Vi blev sura, fortfarande hungriga. Ännu surare blev vi när vi gjorde upptäckten att lunchbuffén kostade nittiofem kronor per person. NITTIOFEM KRONOR. Om man inte var under åtta år, förstås. Men ingen av oss var det. Attans.

Som den samling fattiga studenter vi faktiskt är så betalade vi endast för EN lunch. En tallrik med massa mat och fyra gafflar. Folk kollade snett på oss, vi såg vad de tänkte. De tänkte SNÅLA UNGDOMAR om oss, ja tänk för att det tänkte de! Det såg vi. Men det var gott i alla fall. Kyckling och potatis och ris och pommes och sås och sallad och kikärtor och... ja, vi tog all mat vi kunde komma över!



Lägg märke till rimmet i rubriken. Som jag har kämpat!

Puss Hedvigg


Piano

När jag gick i tvåan var hela klassen tvugna att spela fiol. De flesta tyckte det var pest och pina att varje onsdag gå ner till syslöjden där det fanns ett piano och tolv fioler. Jag tyckte att det var det roligaste på hela veckan. Så roligt att jag höll kvar vid fiolspelandet ytterligare ett år. Som tur var bodde vi i hus. Jag menar, man kan ju inte direkt sänka volymen på en fiol.

Tyvärr tröttnade jag ganska snabbt. Det lånade instrumentet låg allt oftare och samlade damm i sitt fodral under min säng, och mina föräldrar fick tjata sig blå för att jag skulle öva på musikläxan. Blinka lilla stjärna var inte så roligt efter tio gånger. Och trots alla som lyssnade på mig sa att jag var SÅ HIMLA DUKTIG och SÅ VÄLDIGT MUSIKALISK så hördes mest gnäll och gnissel när jag drog med stråken över strängarna. Jag inser det nu.

Den där stråken... Man fick inte pilla på den, det var mycket viktigt. Jag förstod aldrig varför. Jag pillade på den i alla fall. Bara för att man inte fick. Varför fick man inte pilla på stråken? Kan någon vänlig människa tala om för mig varför man inte fick pilla på stråken?

I alla fall, jag insåg att fiol inte var min grej. Jag började ta pianolektioner istället. Det var mycket roligare. Jag såg andra som spelade, jag ville kunna spela som dem. Jag kunde inte för mitt liv förstå hur de visste vilka av alla åttioåtta tangenter de skulle trycka ner! Vi köpte ett stort, ostämt piano som tog upp halva vardagsrummet. Jag spelade och spelade. Tro om jag var stolt när jag berättade för mamma och pappa att min första pianoläxa innebar att jag behövde spela med båda händerna. BÅDA händerna!

Jag fick en jättebra lärare. Jag går hos honom fortfarande. Han tvingade mig att sitta rak i ryggen och spela med kupade händer. "Tänk att du har en boll i handen!", uppmanade han gång på gång. Efter mycket frustration fungerade det. Jag gav inte upp.

Puss Hedvigg


Såhär ser min telefon ut för tillfället...



Kan man fixa det på något sätt, eller är livet över för min stackars telefon? Vi fick några månader tillsammans, jag och telefonen som jag ÄRVT av en av Faster Turas ungar. Hon är elva år. Men det hör inte till saken. Jag visade den för Beata häromdagen. Hon sa att den var fin. Att det var fina färger. Beata är så positiv, även i de svåraste stunder. Som denna.

Puss Hedvigg

RSS 2.0